Hlíva ústřičná
Límcovka obří
Opeňka měnlivá
Penízovka sametonohá
Polnička topolová
Šii-také
Ucho Jidášovo
Žampion

Žampion - Recepty

(Agaricus bisporus)

Kuřecí sekaná se žampiony - Houbová vaječná omeleta ze žampionů - Žampionový salát

Kuřecí sekaná se žampiony

dvoje kuřecí prsa (slepičí mohou být také), 200 g žampionů, 2 vejce, 2 lžičky petrželové nati, 1 dl husté smetany, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř (podle chuti); mouka na obalování, olej

Prsa vykostíme a s kůží i žampiony dvakrát na masovém mlýnku pomeleme. Přimícháme najemno pokrájenou petrželku, protlačený česnek, sůl, pepř, smetanu, vejce a vypracujeme směs na kuřecí sekanou. Mokrou rukou formujeme placičky, které obalujeme v mouce a opékáme v rozpáleném oleji po obou stranách do červena a nebo ze směsi vytvarujeme šišku, kterou dáme do trouby péci. Podáváme k salátu, rýži či bramborové kaši.

Houbová vaječná omeleta ze žampionů

8 vajec, 8 lžic mléka, sůl, 3 dkg másla, asi 30 dkg žampionů a 3 dkg tuku

Na másle udusíme žampiony. Na pomaštěnou pánev dáme 1/4 množství žampionů, zalijeme rozkvedlanými vejci se 2 lžícemi mléka se solí. Upečeme po jedné straně. Přeloženou omeletu podáváme s opečenými brambory nebo kaší. Uvedené množství je na 4 porce.

Žampionový salát

1 kg žampionů, 200g majonézy, 200 ml zakysané smetany, citrónová šťáva, pepř, sůl, olej

Žampiony omyjeme, na větší kousky nakrájíme, posolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Dusíme na oleji pouze částečně, aby vše zůstalo křupavé. Zcedíme, necháme vychladnout. Pak vmícháme všechny přísady a zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme vychlazené.