(Lentinus edodes)
Intenzivní pěstování Potřeby k pěstování - Tvorba plodnic Extenzivní pěstování Potřeby k pěstování - Tvorba plodnic - Sklizeň plodnic - Použití plodnic Léčivé účinky Šii-také |
Houževnatec jedlý v přírodě roste v jihovýchodní Asii. Zvlášť
dlouhou tradici v pěstování této houby má Japonsko, kde je tato houba v sušeném
stavu významným vývozním artiklem.
Houba vytváří plodnice o průměru 50-150 mm, klobouk je světlehnědý až
tmavěhnědý šupinatý v mládí podvinutý. Lupeny jsou bělavé, později částečně
tmavnou. Třeň je tuhý a na povrchu šupinatý.
Houbu lze pěstovat podobně jako ucho Jidášovo na kmenech a větvích listnatých
stromů nebo na sterilních substrátech.
Potřeby k pěstování a celý proces a prorůstání substrátu včetně teplot je stejný jako v případě ucha Jidášova.
Prorostlý substrát uložíme do prostoru s teplotami v rozmezí 12 °C až 20 °C a vysokou vzdušnou vlhkostí. Pro tvorbu plodnic je nutná přítomnost světla. Povrch substrátu udržujeme vlhký mlžením nebo kropením.
Potřeby k pěstování a celý proces očkování a prorůstání kmenů je stejný jako při pěstování ucha Jidášova s tím rozdílem, že Šii-také prorůstá kmeny pomaleji v závislosti na tvrdosti dřeva asi 1 rok.
Prorostlé kmeny můžeme umístit na jaře a na podzim do skleníku nebo fóliovníku. Přes léto je možné využít i vlhčí stinné místo venku. V každém případě je třeba chránit kmeny před vyschnutím vlhčením a před většími mrazy chránit umístěním v prostoru, kde teplota neklesá pod -5 °C. Pokud prorostlé kmeny nechtějí začít tvořit plodnice, namočíme je na l den do vody o teplotě 10 °C až 18 °C. Kmeny pak začnou plodit během několika dnů a plodnice dosahují zralosti přibližně za 10 dnů. Po sklizni necháme kmeny asi měsíc odpočívat. Případným dalším ponořením do vody navozujeme další plození.
Plodnice sklízíme o velikosti klobouku 5-7 cm, v době kdy je klobouk ještě částečně podvinutý. Tuhý třeň ukrojíme asi 2 cm pod kloboukem. Plodnice můžeme poměrně dlouho skladovat, při teplotách 2 °C až 6 °C vydrží 10-14 dnů.
Plodnice šii-také vynikají svými mimořádnými chuťovými vlastnostmi a vůní a v neposlední řadě blahodárnými účinky na lidské zdraví. Odborné publikace uvádějí, že pravidelná konzumace šii-také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém a působí proti vzniku nádorových onemocnění. Houbu můžeme upravovat všemi běžnými způsoby a hodí se zejména díky svému silnému aroma jako ochucující složka různých jídel. Znamenitě se hodí pod maso do různých polévek a omáček.
Dodávaná balení | Možno osít | |||
Název | Balení | mokrého substrátu (kg) | kmenů (m) | záhonu (m2) |
Šii-také | láhev 1/2 l | 8-10 | 1,5 | - |
Název houby | náročnost substrátu | náročnost pěstování | vhodnost pěstování venku | vhodnost pěstování v interiéru | materiál na pěstování | celková náročnost pěstování | ||
intenz. | extenz. | intenz. | extenz. | |||||
Šii-také | 3 | 1 | 4 | 3 | 1 | piliny, kuk. vřetena drcená | listnaté dřevo | 3 |
Vysvětlivky | 1 | 2 | 3 | 4 |
náročnost | jednoduchá | méně náročná | náročná | velmi náročná |
vhodnost | velmi vhodná | vhodná | méně vhodné | nevhodné |
Druh | Pěstování | 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. | 12. | ||||
Šii-také | v interiéru | ||||||||||||||||
na kmeni ve skleníku | |||||||||||||||||
na kmeni venku |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |