![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hlíva ústřičná |
Límcovka obří |
Opeňka měnlivá |
Penízovka sametonohá |
Polnička topolová |
Šii-také |
Ucho Jidášovo |
Žampion |
![]() |
![]() |
![]() |
V naší české kuchyni jsou houby tradičně zastoupeny a dávají pokrmům
charakteristickou chuť a vůni. Kromě chuťových vlastností mají houby významnou
výživovou a nutriční hodnotu. V tomto směru můžeme houby z přírody
nahradit pěstovanými. Zvláště houby dřevokazné (hlíva ústřičná, penízovka
sametonohá a houževnatec jedlý - Šii-také) obsahují množství zdraví
prospěšných látek. Jde zejména o množství bílkovin, vitamínů a
cytostatických látek.
Houby také obsahují látky, které jsou účinné při snižování hladiny
cholesterolu, snižování krevního tlaku a úpravě hladiny cukru při onemocnění
cukrovkou. Velmi významné jsou též účinky antialergické a účinky
preventivně protinádorové. Tyto významné účinky vedly i k výrobě léků
z hlívy ústřičné (např. Remasan). Tyto látky se vyskytují v nejúčinnější
formě právě v čerstvých plodnicích. Všechny tyto vlastnosti některých dřevokazných
hub nám dávají do budoucnosti dobrou naději ve vypořádání se s řadou
civilizačních chorob.
Již staré východoasijské kultury znaly některé léčivé účinky hub. I z písemných záznamů ze středověku vyplývá, že se některé houby úspěšně používaly v lidovém léčení. Ještě dnes v Japonsku říká houbě šii-také "houba dlouhověkosti" nebo "elixír věčného mládí". V poslední době se i významné vědecké instituce na celém světě zabývají léčivými účinky hub. A proto zde uvádíme některé výsledky výzkumů z oblasti léčivých účinků pěstovaných hub.
Léčivé účinky hub lze využít zejména jako prevence, případně jako podpůrnou léčbu při chronických onemocněních. Pokud chceme plně využít příznivých účinků na lidské zdraví, je třeba zajistit pravidelnou konzumaci hub.
Výhodou této preventivní a podpůrné léčby je, že probíhá bez nežádoucích vedlejších účinků a na rozdíl od různých tabletek je tato prevence i velmi chutná.