![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hlíva ústřičná |
Límcovka obří |
Opeňka měnlivá |
Penízovka sametonohá |
Polnička topolová |
Šii-také |
Ucho Jidášovo |
Žampion |
![]() |
![]() |
![]() |
Kuehneromyces mutabilis
Pizza jogurtová s opeňkou - Polévka kulajda s vejci - Toasty s houbami |
Těsto: 250g polohrubé mouky, 1 balíčku kypřícího prášku
do pečiva, 1 kelímek bílého jogurtu 150 ml, 1 vejce, sůl.
Náplň : 150g hub opeňky ( penízovky nebo žampiónů ), pikantní kečup,
150g salámu, 100g klobásy, 4 rajčata, 1 paprika, 2 druhy sýra na posypání
např. niva a cihla, tuk na vymazání plechu.
Z mouky, prášku, jogurtu a vejce vypracujeme těsto, těsto vyválíme a přendáme na tukem vymazaný plech. Těsto potřeme kečupem, poklademe plátky salámu, klobásy, přidáme pokrájená rajčata a papriku. Houby krájíme na plátky, menší kloboučky můžeme nechat celé a poklademe je na pizzu. Vše posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby na 30 minut.
2 litry vody nebo vývaru z kostky masoxu, 300g čerstvé opeňky, 4 větší brambory, trochu kmínu, 1 litru kysané smetany nebo šlehačky, 30g hladké mouky, kopr, sůl a 6 vajec.
Do hrnce s vodou nebo vývarem dáme na plátky nakrájené houby, na kostičky nakrájené brambory, kmín, osolíme a vše uvaříme do měkka. Do smetany rozkvedláme mouku a přidáme do polévky, vše rozmícháme a povaříme. Nakonec přidáme do polévky jemně rozsekaný kopr. Na porci polévky dáme 1 vařené vejce. ( Vejce můžeme uvařit i v polévce asi 5 minut ).
400g opeňky ( penízovky ), 1 cibule, 1 pórek, 40g másla, 150g sýra ( cihly nebo goudy ), pepř, sůl, kmín, veka nebo toastový chléb.
Cibuli na másle podusíme, přidáme nakrájené houby, osolíme, okořeníme a dusíme do měkka. Necháme trochu vychladnout a pak promícháme s částí pórku a nastrouhaným sýrem. Směs namažeme na plátky veky a dáme krátce zapést.